Palmolja

Delicato tar ansvar genom att stödja efterfrågan av certifierad och ansvarsfullt producerad palmolja.

Vi på Delicato är medvetna om de problem som den stora konsumtionen av palmolja i världen för med sig och arbetar aktivt för en hållbar och ansvarsfull palmoljeproduktion. All palmolja som vi använder är certifierad enligt RSPO´s* kriterer för massbalans eller högre certifiering. 

På Delicato använder vi ingen ”ren” palmolja i våra bakverk, däremot ingår palmolja som en ingrediens i viktiga råvaror, exempelvis i margarin. 
Margarin är en blandning av olika vegetabiliska oljor och innehåller inga allergener, till skillnad från exempelvis smör. Vanliga oljor och fetter som ingår i ett margarin är från palm, kokos, raps och shea. Palmoljan har många bra egenskaper, bl.a. ger det margarinet en bredbar konsistens som behövs för att kunna baka. Det går till exempel inte att baka en chokladboll på enbart flytande olja.

Det finns såklart bakverk i vårt sortiment som inte innehåller palmolja, exempelvis våra smulpajer och cheesecakes, vår morotskaka, tryffeltårta, Chocolate chip cooke, White chunk cookie, m.m. Många av våra småkakor blir palmfria till hösten. Mer om våra bakverk finns att läsa här på hemsidan under fliken Våra bakverk.  

*RSPO (roundtable on sustainable palm oil) är en internationell frivilligorganisation med målet att främja användning och öka utbudet av produkter med hållbart producerad palmolja vilket görs med hjälp av en certifiering. Certifieringen innebär att plantaget granskas regelbundet av en oberoende 3:e part, att odling och produktion gå schysst till och att kriterierna uppfylls.

Läsvärd information om palmolja finns här: https://www.hallbarpalmolja.se/