Vi bakar utan transfett och onödiga tillsatser

mer-om-ingredienser

Ingen livsmedelsproducent eller konsument har väl missat de stora debatterna om transfett, tillsatser och palmolja som har pågått i media under de senaste åren. Alla dessa debatter tycker vi på Delicato är bra! Självklart ska konsumenten fundera över vad hon stoppar i sig och ifrågasätta allt som verkar konstigt.
 
Vi på Delicato är inga hemliga kockar utan ärliga bagare med rent mjöl i påsen. Vi vill att våra konsumenter ska vara väl medvetna om vad våra produkter innehåller och varför. Våra fantastiska bakverk innehåller inga konstigheter. Visst använder vi fetter - men inga transfetter. Visst använder vi tillsatser - men inga onödiga som vi inte kan motivera.
 
Transfettdebatten kändes för oss som en favorit i repris eftersom vi tog bort de industriellt framställda transfetterna ur våra produkter för många år sedan. Detta är dessvärre något de flesta konsumenter inte känner till och de är svårt för oss som producent att få fram det budskapet eftersom det i dagsläget inte finns någon lagstiftning avseende transfett i Sverige. Livsmedelsverket anser att producenter ska informera om vad en produkt innehåller och inte vad den inte innehåller. Vi på Delicato anser att det enda rätta vore ett lagstiftat gränsvärde!

Palmoljedabatten tycker vi är viktig. Vi på Delicato använder ingen ren palmolja i våra bakverk. Dock ingår palmolja som en ingrediens i viktiga råvaror, exempelvis vårt margarin. Margarin är en blandning av olika vegetabiliska fetter och innehåller ingen allergen, till skillnad från exempelvis smör. Palmoljans specifika egenskap är att den ger margarinet en bredbar konsistens som behövs för att kunna baka. Det går till exempel inte att baka en chokladboll på enbart flytande olja.

Vi på Delicato är medvetna om de problem som den stora konsumtionen av palmolja i världen för med sig och arbetar aktivt för en hållbar och ansvarsfull palmoljeproduktion. Den palmolja som förekommer är certifierad enligt RSPO's kriterier för massbalans eller högre certifiering. 
 
Tillsatsdebatten var mycket intressant men tyvärr gav den alla E-nummer en väldigt negativ klang. Tillsatserna finns i livsmedlet för att ge konsumenten en säker och tilltalande produkt, men i media har i princip alla E-nummer likställts med att vara dåliga.
 
Vad som glöms bort är att tillsatser även används i hemmet utan att vi tänker på det. Vi bakar med bakpulver (E400, E500), kryddar med gurkmeja (E100), gör sylt med pektin (E440) och droppar lite askorbinsyra (E300) på det hemjorda äppelmoset för att det inte ska bli brunt.
 
På Delicato har vi alltid varit restriktiva när det gäller tillsatser och använder till exempel inga azofärger. Flertalet av våra tillsatser kommer ifrån våra råvaror som t.ex choklad, sylt samt margarin och är således inte något vi tillsätter själva. Debatten fick oss dock att återigen se över vårt sortiment och med viss produktutveckling och samarbete med våra råvaruleverantörer lyckades vi ta bort ytterligare några E-nummer.
 
E-nummer är en beteckning på en tillsats godkänd av EU och det finns drygt 300 tillsatser som är godkända för livsmedel. På Delicato använder vi idag drygt 20 av dessa i ett sortiment bestående av nästan 150 olika recept. Här är det viktigt att tänka på att ingredienser som bakpulver, citronsyra och pektin per definition också är tillsatser och därmed har ett E-nummer.
 
För oss är det viktigt att våra konsumenter känner sig trygga när de äter våra produkter. Vi sätter alltid konsumentens säkerhet i första hand. Vi kommer således att fortsätta tillsätta konserveringsmedel i de produkter där vi anser att detta är nödvändigt för konsumentens säkerhet. Vi kommer även att fortsätta tillsätta grön färg i våra ”dammsugare” för att bevara deras karakteristiska utseende. Vår målsättning är således inte att göra våra produkter fria från tillsatser men vi arbetar naturligtvis fortsatt för att minska användandet.
 
Läs gärna mer om transfetter, palmolja (finns under rubriken fetter) och tillsatser här på vår hemsida eller varför inte hälla upp en kopp kaffe och äta en av våra transfria produkter medan du gör vårt test om tillsatser.

Om du har synpunkter på innehållet, förslag till förbättringar eller frågor om våra tillsatser och fetter - mejla gärna: linn.oldemar@delicato.se.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om både E-nummer och transfetter.
Livsmedelsföretagen har sammanställt läsvärd infomrmation om palmolja som finns på deras hemsida: http://www.livsmedelsforetagen.se/medlem/faktabank/fragor-och-svar-om-palmolja/