Fetter

Fett är en viktig energikälla för våra kroppar. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Vidare är fettväven värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. För mycket fett kan dock leda till övervikt och för mycket mättat fett kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.
 
Fett kan enkelt beskrivas som en kedja av kolatomer till vilken väte binds (en s.k. fettsyra). Kolatomerna i kedjan hålls samman med olika typer av bindningar. Om fettet är mättat innehåller fettsyran bara enkelbindningar mellan kolatomerna. Om fettet är omättat innehåller fettsyran en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna.
 
Mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet och därmed öka risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 
Omättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 
Transfett är en typ av omättat fett men transfett har samma negativa inverkan på kroppen som det mättade fettet.

Fetter på Delicato

Eftersom vi tillverkar konditorivaror är det ju självklart så att våra produkter innehåller en del fett. Men vi har under många år arbetat mycket med att se över vilka typer av fetter vi använder. Vi tog till exempel bort transfetterna för många år sedan och har inte heller så mycket härdade fetter kvar i våra produkter. Detta gör att våra godbitar är något alla med gott samvete kan (och bör) unna sig.
 
Vi använder inga delvis härdade fetter på Delicato eftersom dessa innehåller transfetter, utan vi har helt gått över till fullhärdade fetter (som är fria från transfetter). Faktum är att vi i många fall helt gått ifrån den härdade fetterna eftersom det i dagsläget finns alternativ bra alternativ. 
 
Nedan följer ett exempel med ingrediensförteckningen på vår Delicatoboll:
Socker, havregryn, vegetabilisk olja (palm, raps, shea), vatten, kokosflingor, kakaopulver, salt, arom (bl.a. mocka), konserveringsmedel (kaliumsorbat), emulgeringsmedel (vegetabiliskt E471, sojalecitin), färgämne (sockerkulör). Kan innehålla spår av mjölkprotein.

I vår tillverkning behöver vi många gånger använda ett margarin eller ett smör med en bedbar konsistens då det inte är möjligt att baka allt enbart med en flytande olja. Prova exemeplvis att baka en chokladboll hemma i köket med endast flytande olja - det går inte! Mjuka kakor som muffins är enklare och här använder även vi en flytande olja när vi bakar.