Delicatos produkter är fria från transfett

Mot bakgrund av den debatt som varit och det som kommunicerats från media så tror många att industriproducerade bakverk är fulla med transfett – men det är inte sant. Åtminstone inte om vi pratar om Delicatos bakverk.

Våra produkter är fria från industriella transfetter och har varit så sedan många år tillbaka. Transfett är delvis härdade fetter, medan fullhärdat fett inte innehåler transfett. Det är lätt att förväxla härdade fetter med transfetter inte minst på grund av att media oftast jämställer dessa två. Det är dock viktigt att betona att det är de delvis härdade fetterna som innehåller transfetter. Vi har dock valt att gå ifrån de härdade fetterna helt och i dagsläget förekommer de endast i enstaka produkter.

Varför står det inte transfritt på Delicatos förpackningar?
Begreppet transfri existerar egentligen inte i Sverige eftersom det inte finns något lagstiftat gränsvärde för transfett. Trots detta har många livsmedelsproducenter valt att märka sina produkter som transfria och syftar då oftast på den danska lagstiftningen, det vill säga mindre än 1 % transfett.

På Delicato har vi valt att följa lagen och skriver därför inte transfritt på våra svenska förpackningar.

I våra innehållsförteckningar står det dock aldrig delvis härdat fett (utan vegetabilisk olja och härdad vegetabilisk olja) och då är det egentligen underförstått att det inte finns något transfett i produkten. Vi kommer att förtydliga våra innehållsförteckningar ytterligare genom att skriva fullhärdad olja för att undvika misstolkningar. Som konsument är det dock inte helt enkelt att hålla reda på allt detta om fullhärdat och delvis härdat så det bästa vore definitivt ett lagstiftat värde som alla livsmedelsproducenter kunde rätta sig efter, då tycker i alla fall vi!
 
Klicka här om du vill läsa mer om transfett