Emulgeringsmedel

Emuleringsmedel är nödvändigt för att en fettfas och en vattenfas ska kunna blandas. Emulgeringsmedlet får den ena fasen att sväva inuti det andra. I till exempel smör är det vatten som svävar inuti fettet. I majonnäs är det vattendropparna som omger fettpartiklarna. När man tillverkar majonnäs är det äggulan som fungerar som emulgeringsmedel när vinäger och olja blandas. Emulgeringsmedel är alltså ett ytaktivt medel som verkar på ytan mellan fett och vatten.
 
Om emulgeringsmedlet tas bort i en sammansatt produkt kommer fettet och vattnet att separeras i förpackningen och produkten skulle bli oaptitlig.

Nedan följer en lista på de emulgeringsmedel som används i några av Delicatos produkter. Klicka gärna på den tillsats du vill veta mer om.

E322 (Sojalecitin)
E471 (Mono- och diglycerider av fettsyror)
E475 (Polyglycerolestrar av fettsyror)
E492 (Sorbitantristearat)