Förtjocknings- och stabiliseringsmedel

Förtjocknings- och stabiliseringsmedel används för att konsistensen inte ska ändras under lagring annars skulle till exempel bären flyta upp till ytan i en sylt.
 
I hemmet använder vi olika förtjocknings- och stabiliseringsämnen utan att tänka på det. Det kan vara potatismjöl (stärkelse), gelatin och pektin. Men i industrin behövs ibland andra ämnen som passar i en storskalig produktion.

Förtjockningsmedlen utvinns ofta ur stärkelserika produkter som vete, ris och majs. Industrin använder ofta modifierad stärkelse och då förses till exempel potatismjölet med ett E-nummer.

Nedan följer en lista på de förtjockningsmedel som används i några av Delicatos produkter. Klicka gärna på den tillsats du vill veta mer om.

E401 (Natriumalginat)
E412 (Guarkärnmjöl)
E420 (Sorbitol, sorbitolsirap)
E440 (Pektiner)
E452 (Polyfosfater)