Testa din kunskap om tillsatser

Prova gärna att svara på nedanstående frågor:

1. Måste Princesstårtan vara grön?
Visa svar
Självklart inte men produkten förväntas vara grön och således behövs ett färgämnen eftersom marsipan inte är naturligt grön.


2. Är konsumentens säkerhet viktigt?
Visa svar
Självklart! Och det är anledningen till att vi på Delicato använder konserveringsmedel i vissa känsliga produkter. Detta för att förhindrar bakterier, jäst, mögel och toxiner från att förstöra livsmedlet.


3. Vill vi ha mättade fetter i produkterna?
Visa svar
Nej helst inte eftersom det kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. För att kunna tillverka produkter med omättat fett krävs oftast en antioxidant för att förhindra att fettet härsknar eftersom det omättade fettet är mer benäget att härskna än det mättade fettet.


4. Kan du få vatten och olja att blanda sig med varandra? Hur gör du t.ex när du blandar olja och vinäger till en salladsdressing?
Visa svar
Olja och vatten kan inte blanda sig med varandra utan tillsats av ett emulgeringsmedel. Emulgeringsmedlet minskar ytspänningen mellan fett och vatten vilket leder till att en emulsion bildas och de två medierna blandas med varandra.

Om vi tar exemplet med salladsdressingen så måste man tillsätta exempelvis senap för att oljan och vinägern skall blanda sig med varandra. Senapen fungerar då som emulgeringsmedel.


5. Går det att få en sås med bra konsistens utan t.ex mjöl eller Maizena
Visa svar
Nej då blir det en sky.
I Livsmedelsbranschen används ofta någon typ av stärkelse som förtjockningsmedel vilket kan liknas med Maizena som många använder hemma i köket.


6. Går det att få en produkt söt utan att socker används
Visa svar
Ja om man använder sötningsmedel. Om vi vill ha sockerfria produkter med färre kalorier måste sötningsmedel användas.