Fetter

Transfett
Eftersom vi tillverkar konditorivaror är det ju självklart så att våra produkter innehåller en del fett. Vi har under många år arbetat med att se över vilka typer av fetter vi använder och tog till exempel bort transfetterna för flera år sedan.
Transfett är delvis härdade fetter, medan fullhärdat fett inte innehåller transfett. Det är lätt att förväxla härdade fetter med transfetter inte minst på grund av att media oftast jämställer dessa två. Det är dock viktigt att betona att det är de delvis härdade fetterna som innehåller transfetter.


Palmolja
Vi på Delicato är medvetna om de problem som den stora konsumtionen av palmolja i världen för med sig. På Delicato använder vi ingen ”ren” palmolja i våra bakverk, däremot ingår palmolja som en ingrediens i viktiga råvaror, exempelvis i margarin.
Margarin är en blandning av olika vegetabiliska oljor och innehåller inga allergener, till skillnad från exempelvis smör. Vanliga oljor och fetter som ingår i ett margarin är från palm, kokos, raps och shea.

Palmoljans positiva egenskaper är att den har en halvfast konsistens, neutral lukt och smak samt är lagringsstabil. Att byta ut palmolja mot ett annat vegetabiliskt fett, som oftast är flytande, blir därför komplicerat. Det är också ett jämförelsevis billigt fett. Oljepalmen, som palmolja utvinns ifrån, är den mest effektiva oljegrödan när det gäller markanvändning. Den kräver också mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel.


Enligt WWF är cirka 4,5 miljoner personer beroende av palmoljan för sin överlevnad i Sydostasien. Det är viktigt att Europa driver efterfrågan av certifierad och ansvarsfullt producerad palmolja för att påverka produktionsländerna då palmolja kommer att fortsätta produceras och uppskattas att mer att fördubblas från idag till 2050.
Delicato tar ansvar genom att stödja efterfrågan av certifierad och ansvarsfullt producerad palmolja. All palmolja som vi använder är certifierad enligt RSPO´s* kriterier för Mass Balance (MB) eller Segregated (SG).

Det finns såklart bakverk i vårt sortiment som inte innehåller palmolja, exempelvis våra smulpajer och cheesecakes, vår morotskaka, tryffeltårta, Chocolate chip cookie, White chunk cookie och många av våra småkakor. Mer om våra bakverk finns att läsa här på hemsidan under fliken Våra bakverk. 


*RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är en internationell frivilligorganisation med målet att främja användning och öka utbudet av produkter med hållbart producerad palmolja vilket görs med hjälp av en certifiering. Certifieringen innebär att plantagen granskas regelbundet av en oberoende 3:e part, att odling och produktion gå schysst till och att kriterierna uppfylls.
I november 2018 tog RSPO ett stort steg framåt när en ny standard röstades fram av medlemmarna. Det innebär en väsentlig förstärkning jämfört med den tidigare standarden och utgör nu ett viktigt verktyg för företag att säkerställa att palmoljan inte bidrar till avskogning, expansion på torvmarker, exploatering av arbetskraft samt användning av eld för röjning – mycket av det som miljöorganisationer har kämpat för.
Läsvärd information om palmolja finns här: https://www.hallbarpalmolja.se/