Färgämnen

Smakar Princessbakelsen lika gott om den är vit? Möjligen på sikt när vi har glömt hur den brukade se ut, eller om vi blundade när vi åt den. På samma sätt förväntar vi oss att geléhjärtan ska vara röda och att Lakritspucken ska vara svart.

Utseende och lukt spelar stor roll för hur vi uppfattar smaken på en produkt och smakupplevelsen blir inte densamma om en produkt som vi förväntar oss att ska vara grön istället är vit. Smaken är givetvis densamma men det är så mycket som sitter i våra förväntningar att smakupplevelsen blir annorlunda.

På Delicato tycker vi att färgämnen skall användas restriktivt. Vi använder t.ex. inga azofärger i våra bakverk eftersom dessa kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vidare har vi under det senaste året tagit bort alla färgämnen som vi inte anser medför ett mervärde för konsumenten och försöker minimera användandet av färgämnen vid utveckling av nya produkter. När det gäller vår Punschrulle kommer vi dock låta den ha kvar sin karakteristiska gröna färg. De färger vi använder är samma färger man hittar bland karamellfärgerna i sin matbutik!

Det finns visserligen en del naturliga färgsättare i naturen så som frukter och grönsaker men det är inte alltid möjligt att åstadkomma önskad färg med dessa. Även hemma i köket vill vi ibland piffa till maten med lite färg och använder då till exempel gurkmeja. Gurkmeja har E-nummer 100 och utvinns ur just gurkmeja. 

 

 

Mer om ingredienser