Vi bakar utan transfett och onödiga tillsatser

Ingen livsmedelsproducent eller konsument har väl missat de stora debatterna om transfett, tillsatser, ägg och palmolja som har pågått i media under de senaste åren. Alla dessa debatter tycker vi på Delicato är bra! Självklart ska konsumenten fundera över vad hon stoppar i sig och ifrågasätta allt som verkar konstigt.

Vi på Delicato är inga hemliga kockar utan ärliga bagare med rent mjöl i påsen. Vi vill att våra konsumenter ska vara väl medvetna om vad våra produkter innehåller och varför. Våra fantastiska bakverk innehåller inga konstigheter. Visst använder vi fetter - men inga transfetter. Visst använder vi tillsatser - men inga onödiga som vi inte kan motivera.
 
Transfettdebatten kändes för oss som en favorit i repris eftersom vi tog bort de industriellt framställda transfetterna ur våra produkter för många år sedan. Detta är dessvärre något de flesta konsumenter inte känner till och det är svårt för oss som producent att få fram det budskapet eftersom det i dagsläget inte finns någon lagstiftning avseende transfett i Sverige. Livsmedelsverket anser att producenter ska informera om vad en produkt innehåller och inte vad den inte innehåller.

Palmoljedabatten tycker vi är viktig. Delicato använder ingen ren palmolja i bakverken. Dock ingår palmolja som en ingrediens i viktiga råvaror, exempelvis vårt margarin. Palmoljans specifika egenskap är att den ger margarinet en bredbar konsistens som behövs för att kunna baka. Det går till exempel inte att baka en chokladboll på enbart flytande olja. All palmolja som vi använder i vårt tillverkning i bageriet i Segeltorp är certifierad enligt RSPO´s* kriterier för Segregated (SG).

Tillsatser finns i livsmedlet för att ge konsumenten en säker och tilltalande produkt men i media likställs ofta alla E-nummer med att vara dåliga.

 
Vad som glöms bort är att tillsatser även används i hemmet utan att vi tänker på det. Vi bakar med bakpulver (E400, E500), kryddar med gurkmeja (E100), gör sylt med pektin (E440) och droppar lite askorbinsyra (E300) på det hemgjorda äppelmoset för att det inte ska bli brunt.
 
På Delicato har vi alltid varit restriktiva när det gäller tillsatser och använder till exempel inga azofärger. Flertalet av våra tillsatser kommer ifrån våra råvaror som t.ex choklad, sylt samt margarin och är således inte något vi tillsätter själva. Debatten fick oss dock att återigen se över vårt sortiment och med viss produktutveckling och samarbete med våra råvaruleverantörer lyckades vi ta bort ytterligare några E-nummer. 

E-nummer är en beteckning på en tillsats godkänd av EU och det finns drygt 300 tillsatser som är godkända för livsmedel. På Delicato använder vi idag drygt 20 av dessa i ett sortiment bestående av nästan 150 olika recept. Här är det viktigt att tänka på att ingredienser som bakpulver, citronsyra och pektin per definition också är tillsatser och därmed har ett E-nummer.

Ägg är ytterligare en råvara som debatterats den senaste tiden. Vi på Delicato håller med om att det är viktigt att varje höna kan få plats att använda sina vingar och ha tillgång till sittpinne och värprede. Därför kommer 100% av Delicatos äggråvaror från frigående höns.

Läs gärna mer om transfetter, palmolja (finns under rubriken fetter) och tillsatser här på vår hemsida.

Om du har synpunkter på innehållet, förslag till förbättringar eller frågor om våra tillsatser och fetter - mejla gärna: info@delicato.se


 

Mer om ingredienser